ASUMISESTA

ASUMISESTA

Maaseutu tarjoaa hyvän asumisen ja elämisen ympäristön niin vakituiseen kuin osa‐aikaiseen ja väliaikaiseen asumiseen heille, jotka arvostavat luonnonläheisyyttä, väljää asumista ja arjen sujuvuutta erilaisilla maaseutualueilla. Lisäksi maaseudun aineellinen ja aineeton kulttuuriperintö, kulttuuritoiminta ja elinympäristö lisäävät  monien ihmisten hyvinvointia.

Maaseudulla tarvitaan erilaisia asumisvaihtoehtoja kuten omistusasuntoja, vuokra‐asuntoja, yhteisö‐asumiseen soveltuvia kohteita, senioriasuntoja, osa‐aika‐asuntoja ja vapaa‐ajan asuntoja.

Maaseudulla on paljon toimivaa valmista infrastruktuuria ja rakennuksia, joita voidaan hyödyntää nykyistä tehokkaammin. Monipaikkainen asuminen lisääntyy ja ihmiset voivat asua useammalla kuin yhdellä paikkakunnalla. Teknologian ja kulttuurin muutoksen ansioista voimme asua maaseudulla ja olla samaan aikaan mukana paikasta riippumattomissa yhteisöissä ja tiiviissä vuorovaikutuksessa minne päin maailmaa tahansa.

Nuorista yli puolet valitsisi omaksi asuinpaikakseen maaseudun, jos asuinpaikan voisi valita täysin vapaasti, ottamatta huomioon opiskelu- ja työpaikkojen saatavuutta. Uusia työpaikkoja syntyy biotaloudessa, maaseutumatkailussa ja hoivapalveluissa. Moni ikäihminen kaipaa takaisin synnyinseuduilleen eläkkeelle jäätyään. Maaseudulle tulee kehittää  iäkkäille suunnattuja erilaisia asumisen muotoja, kuten yhteisöllinen asuminen ja iäkkäiden perhehoito.

Vapaa‐ajan asuminen on merkittävä ja kasvava sekä taloudellisen että inhimillisen pääoman voimavara maaseudulla. Osa‐aika‐asukkaat ovat tärkeitä palveluiden käyttäjiä. Vapaa‐ajan asumista ja monipaikkaisuutta tukevia sujuvia yhteiskunnallisia käytäntöjä tulee ylläpitää ja kehittää.
http://www.tem.fi/files/38800/Mahdollisuuksien_maaseutu_Maaseutupoliittinen_kokonaisohjelma_2014-2020.pdf

Syrjäisen maaseudun asukkaan hiilijalanjälkikään ei ole tutkimusten mukaan suurempi kuin kaupunkilaistenkaan. Viisaalla uusiutuvien polttoaineiden hyödyntämisellä voidaan maaseudulla asuvan hiilijalanjälkeä vähentää. Esimerkiksi biokaasuauto on varteenotettava mahdollisuus päästöttömään liikkumiseen keskuksen ja maaseudun välillä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s