Ruoantuotannon ympäristökuormitus

Puhe valtuuskunnassa 27.4.2014

Puheenjohtaja, hyvä valtuuskunta
Eilen puhuttiin valitettavan vähän ympäristöstä ja vielä vähemmän maaseudusta. Teen seuraavan muutosesityksen.

Tavoite 5 sivuille 122-136   RUOANTUOTANNON YMPÄRISTÖKUORMITUSTA VÄHENNETTÄVÄ

Korvataan:
RUOANTUOTANNOSSA RAVINTEET KIERTOON, HIILI
TALTEEN JA ENERGIAOMAVARAISUUS TAVOITTEEKSI

1. Tulevaisuuden maatalous on ilmastoälykästä.
Maataloudessa siirrytään tukipolitiikasta maksamaan tilojen tuottamista ekosysteemipalveluista, kuten hiilen sidonnasta, ruoasta, puhtaasta vedestä, luonnon monimuotoisuudesta, ravinteiden kierrätyksestä, pölytyksestä ja maisemasta. Nämä uudet ohjauskeinot parantavat samalla kestävän luomutuotannon kannattavuutta.

2. Alueellisesti eriytyneen tuotannon sijaan siirrytään monipuoliseen tuotantorakenteeseen. Samalla ravinteiden kierrätys helpottuu ja vesiensuojelu tehostuu. Kotimainen valkuaisrehun tuotanto ja tilakohtainen lannan biokaasutus parantavat huoltovarmuutta ja luonnonlaitumet lihantuotannossa ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta.
Kehitetään Cleantec-alalla keinoja maatalouden ravinteiden kierrätykseen. Esimerkiksi lannan biokaasutus tuottaa polttoainetta ja lannoitetta sekä vähentää ravinnepäästöjä. Alan kehitystä tuetaan esim. syöttötariffilla.

3. Ruoka on jokaisen ihmisen perusoikeus. Kansainväliseen kauppaan pyritään vaikuttamaan niin, että ruoka ei ole keinottelun kohde, vaan oikeudenmukaisen kaupan periaatteet ovat mukana kaikessa elintarvikekaupassa. Ruokaturva tulee taata kaikille maailman asukkaille ja se edellyttää käytettävissä olevan peltomaan käyttöä ensisijaisesti ravintokasvien viljelyyn. Vapaakaupan tuomia etuja ja haittoja pitää selvittää niin ilmastonmuutoksen, ruokaturvan kuin huoltovarmuuden näkökulmasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s