Hyvinvointia ja matkailutuloa luonnosta

 

Turuilla ja toreilla keskustellaan sotesta, kiistellään valinnanvapaudesta ja arvellaan palvelujen ja päätöksenteon karkaavan maakuntakeskukseen. Valtiolta ei lopullisia päätöksiä ole tullut, joten aika näyttää, siirtyykö hanke uuteen valmisteluun – toivottavasti. Joutsassa on kuitenkin tartuttava toimeen ja tehtävä päätös uuden terveyskeskuksen ja vuodeosaston rakentamisesta.

Varmuudella kunnan tehtäviin kuuluvat  ennaltaehkäisevä terveydenhoito ja hyvinvointia lisäävät toimet, koulutus, yritystoiminnan kehittäminen, kaavoitus ja kulttuuri.

Joutsassa on paljon kaunista luontoa, kalaisia vesiä ja marjaisia metsiä. Kansallispuisto-status on kansainvälisestikin tunnettu ja arvostettu laatumerkki. Leivonmäen kansallispuisto tarjoaa valtavat mahdollisuudet niin kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin lisääjänä kuin matkailun vetovoimatekijänä.

Luontomatkailu on Suomessa ja maailmalla kovassa kasvussa. Ihmiset kaipaavat luonnonrauhaa, puhdasta ympäristöä ja kiirentöntä lomaa. Meillä majoituksen lisäksi puiston yhteyteen kaivataan lisää  ohjelmapalveluyrityksiä ja monipuolisia matkailukokonaisuuksia esimerkiksi kiinalaisille matkailijoille, joita jo nyt isoin satsauksin  houkutellaan niin Toivakkaan kuin Konnevedelle Etelä-Konneveden kansallispuistoon. Konneveden kunnan merkittävät panostukset palveluihin nostivat uuden puiston kävijämäärän heti puiston perustamisvuonna Leivonmäen kävijämäärän tasolle. Vuonna 2016 Leivonmäen kansallispuistossa vieraili 16 300 kävijää.

Muutin kolmekymmentä vuotta sitten Leivonmäelle poikkeuksellisen upean luonnon houkuttelemana. Uskon, että muuttajia Joutsaan olisi enemmänkin, jos osaamme kaavoittaa ja markkinoida oikein.

Lea-Elina Nikkilä

kuntavaaliehdokas (vihr.)