Valintoja

Uusi valtuusto kokoontui ensimmäisen kerran 19.6. Kokouksen asialistalla oli paikkajaon hyväksyminen neuvottelujen tuloksen pohjalta. Vihreille tärkein neuvottelutulos oli paikka kunnanhallituksen pöydän ympärille. Se toteutui niin, että olen kaksi ensimmäistä vuotta kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja siten oikeutettu olemaan mukana hallituksen kokouksissa ääni- vaan ei päätösvaltaisena. Samalla pääsen mukaan puheenjohtajiston kokouksiin, joissa on hyvä mahdollisuus perehtyä kaikkiin olennaisiin  asioihin kunnan päätöksenteossa. Toiset kaksi vuotta olen sitten kunnanhallituksen varsinainen jäsen.

Vihreille tuli lisäksi paikka perusturvalautakuntaan. Tehtävään astuu Kalle Willman, joten parasta mahdollista asiantuntemusta saattoi Joutsan uusi vihreä yhdistys tarjota tähän tehtävään. Kalle Willman on myös kyseisen lautakunnan yksilöjaoksen jäsen. Esko Manninen valittiin tarkastuslautakunnan varsinaiseksi jäseneksi ja Marianne Luukkanen hyvinvointilautakunnan varajäseneksi. Lisäksi sain paikan Puulan seutuopiston opistolautakuntaan.

Piirien neuvottelujen tuloksena Marianne Luukkanen on jäsenenä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhtymävaltuustossa. Itse toimin varajäsenenä. Sain myös paikan todella kiinnostavaan Maakunnan yhteistyöryhmään (MYR), joka linjaa maakunnan kehittämistä ja EU-tukien jakoa aluellaan.

Mutta sitten vielä takaisin valtuuston kokoukseen. Yksi pieni, mutta erikoinen episodi muuten pikavauhtia nuijittuun kokoukseen sentään mahtui. Keskuvaalilautakuntaan sovitun kuuden varsinaisen jäsenen sijaan viivaa siirrettiinkin ylemmäksi ja varsinaisia jäseniä valittiin viisi. Vihreät putosivat jälleen pois keskusvaalilautakunnasta, vaikka onkin viidenneksi suurin puolue Joutsassa. Kun perehdyin asiaan, kävi ilmi, että näin laki sanoo – viisi jäsentä. Mutta ihmettelen, miksi asia ei tullut esiin jo neuvotteluvaiheessa, olihan tätä asiaa käsitelty edellisessä kunnanvaltuustossa jokin aika sitten?

Ai niin, pääsinhän minä jo ensimmäisessä kokouksessa myös ’heiluttamaan nuijaa’!