Puhe Leivonmäen markkinoilla 15.7.2017

Hyvä markkinaväki

Tervetuloa mukavassa säässä avautuneille Leivonmäen markkinoille. Mikäpä sen mukavampi markkinasää kuin tällainen pilvipoutainen päivä, kun ei tarvitse helteessä hikoilla.

Aluksi kiitos Leivonmäen yrittäjäyhdistykselle, joka tämän jokavuotisen tapahtuman on jälleen järjestänyt ja kiitos kutsusta tulla avaamaan markkinat.

Suomi juhlii monin eri tavoin 100 -vuotista taivaltaan. Samoin 100-vuotista taivaltaa juhlii Maataloustuottajain keskusliitto. MTK-Leivonmäki järjestää huomenna maatilojen Päivä maalla Avoimien ovien tapahtuma eripuolilla Leivonmäkeä. Kello 12-16 välillä on mahdollisuus tutustua seitsemään eri kohteeseen. Kotiseututalo Simolassa Leivonmäki-Seura on vohvelikahvila ja kuudella leivonmäkisellä maatilalla voi tutustua erilaisten tilojen elämää.

Jos reitti päättyy Kivisuolle, vaikkapa Röykkälään, on kätevää jatkaa retkeä Leivonmäen kansallispuistoon.

Kun Leivonmäen kansallispuisto perustettiin 14 vuotta sitten, se sai nimensä ainutlaatuisesti kunnan mukaan. Näin Leivonmäen upea luonto sai poikkeuksellisen statuksen. Viime vuonna puistossa vieraili 16 300 retkeilijää. Kansallispuiston kävijät ovat tärkeitä paikallisille yrityksille, mutta on arvioitu, että vielä tärkeämpiä kansallispuistot ovat kansanterveydelle – myös taloudellisesti.

Luonnossa liikkuminen parantaa fyysistä kuntoa, mutta ihan viime aikoina on saatu paljon uusia tutkimustuloksia siitä, että jo 15 min vierailu metsässä laskee verenpainetta, vähentää stressiä ja piristää mieltä.  Esimerkiksi Sipoon terveyskeskus on järjestänyt luontokävelyitä kakkostyypin diabeetikoille ja lievästi masentuneille. Terveysmetsän idea on tullut Suomeen ulkomailta. Varsinkin Japanissa terveysmetsät ovat jo tavallisia.

Kytkeydymme luontoon paitsi kuulo- ja näköaistin kautta, myös sen kautta, mitä me syömme, juomme, hengitämme ja kosketamme. Vähentynyt yhteys luontoon on yhteydessä allergioiden, astman, diabeteksen, tulehduksellisten suolistosairauksien ja jopa Alzheimerin taudin lisääntymiseen. Maaseudulla syntyneet ja kasvaneet sairastuvat näihin tauteihin kaupunkilaisia vähemmän.

Tapahtumat Leivonmäellä jatkuvat myös huomisen jälkeen. Ensi lauantaina taistellaan jälleen Suosählyn Suomen mestaruuksista Peurasuolla klo 10 alkaen.

Suomi 100 – Suomen luonnonpäivä on 26. elokuuta, jolloin kansallispuistossa kajahtaa! Kymmenet kuorot ympäri Suomea kokoontuvat laulamaan kansallispuistoihin. Niin myös Leivonmäen kansallispuistossa seitsemän kuoroa kajauttaa mm. Finlandian lintuniemen puolikodan tuntumassa.

Luonto ja kulttuuri ovat hyvinvointimme kulmakiviä samoin kuin yhteisöllisyys, joista Leivonmäen markkinat on erinomainen esimerkki. Täällä tavataan tuttuja ja viihdytään.

Mukavia markkinoita!