Haapasuolle matkailuvaltti

 

Joutsan Seudussa 2.8. Janne Airaksinen jatkoi Joutsan turvetuotannon käsittelyä jutussa ’Kailasuon turvetuotanto on lopetettu’. Airaksinen on jo pitkään seurannut kiitettävällä asiantuntemuksella pitäjän turvetuotannon vaikutuksia vesiimme. Tuotannon aiheuttamista ongelmista ja asiantilan parantamiseksi tehdyistä toimenpiteistä on raportoitu perinpohjaisesti. Kiitos siitä.

Jutun sivujuonteena kävi ilmi, että Haapasuolla tuotanto on lähivuosina loppumassa. Haapasuon turvetuotantoalue sijaitsee Leivonmäen kansallispuiston välittömässä läheisyydessä, vain parin kilometrin päässä nelostiestä. Vapo on jo aiemmin rauhoittanut pienen alueen kansallispuiston ja turvetuotantoalueen välistä.

Nyt olisi aika käydä keskustelua siitä, mikä on Haapasuon turvetuotannosta poistuvan alueen tulevaisuus. Tällä hetkellä aluetta pidetään turvetuotannossa pumppaamalla sieltä vettä Rutajärveen. Kun tuotanto loppuu, myös pumppaus loppuu tarpeettomana ja vesi nousee alueelle.  Alueen pohjoisosasta tulisi mielestäni muodostaa  kansallispuistoa hienosti täydentävä lintujärvi. Siksi olisi tuotannon lopussa huolehdittava oikeasta loppunostosta ja tarvittavasta suunnittelusta.

Lintuharrastus, ’bongaus’ on Suomessa ja maailmalla merkittävä luontomatkailutuote. Leivonmäen kansallispuistosta sopiva kohde vielä puuttuu, mutta Haapasuolle se olisi mahdollista rakentaa. Nyt olisi aika kunnan, Vapon ja metsähallituksen yhteistyöllä laatia suunnitelma ja aikataulu lintujärven perustamisesta. Rahoitus suunnitteluun on jo olemassa LIFE-hankkeessa. Samalla voisi myös miettiä, miten 4-tien remontissa huomioidaan reitti kansallispuistoon ja tulevalle lintujärvelle. Mukaan suunnitteluun pitää saada myös yrityksiä, jotka haluavat tarjota kansallispuistoon liittyviä palveluja 4-tien varrella.