Kuulumisia kunnanvaltuustosta

Maanantaina 16.10. oli kohdallani toinen valtuuston kokous. Reilussa puolessa tunnissa nuijittiin parin miljoonan päätökset. Suurin ja kauaskantoisin niistä oli maanhankinta Oravakiven – Karimäen alueelta miljoonalla eurolla. Asian tiimoilta valtuutetut eivät käyttäneet yhtään puheenvuoroa. Toivoa sopii, että alueelle suunniteltu Yrityspuisto Joutsa Nuoli lähtee nopeasti lentoon ja kantaa kauas.

Sensijaan tiedoksi tuotu Palvelurakennetyöryhmän raportti synnytti lyhyen keskustelun, johon itsekin osallistuin.

Puheenvuoroni Palvelurakennetyöryhmän raporttiin

Heti näin valtuustokauden alkuun saamme päätettäväksemme isoja ja Joutsan tulevaisuutta kauaksi luotsaavia asioita. Vaiherikkaasti ja hitaasti etenevät maan hallituksen valmistelemat maakunta- ja soteuudistukset eivät helpota päätöksentekoa kunnissa.

Joutsassa, kuten monessa muussakin kunnassa joudutaan nyt varautumaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukseen tietämättä tarkasti, miten uudistus yksityiskohtaisesti tullaan toteuttamaan.

Me Joutsan Vihreät haluamme olla takaamassa yhdenvertaiset,  laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille kuntalaisille rahapussin paksuudesta riippumatta. Haluamme olla  päättämässä uuden, laajan palvelun sote-keskuksen rakentamisesta, jossa on myös vuodeosasto – millä nimellä sitä sitten halutaankin kutsua.

Paljon asioita pitää silti vielä selvittää, ennenkuin rakentamispäätöksen  voi tehdä: sijoituspaikka, rakentaja, omistaja ja palvelujen tarjoaja. Kannatamme Joutsaan vahvaa julkista palvelujen tuottajaa, jota  yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat ovat täydentämässä. Näin turvataan paremmin toiminnan jatkuminen pitkälle tulevaisuuteen.

Lisäksi toivomme, että kunta edellyttää uuden sotekeskuksen rakentajalta ekologisia ratkaisuja kuten energiatehokkuutta ja puurakentamista, joita esimerkiksi Insinöörityö Hentinen on tehnyt SR-mallilla toteutetussa Sysmän uudessa sote-keskuksessa.

Toivomme, että valmistelu on avointa, kuntalaisia kuuntelevaa ja että päätöksenteon pohjaksi saadaan riittävät tiedot ja vaihtoehdot. Toivottavasti hanke etenee nyt nopeasti.

Lisäksi tein valtuustoaloitteen:

Aloite Joutsan kunnanvaltuustolle 16.10.2017

Luonto on lähellä jokaista suomalaista, ja me osaamme myös arvostaa sitä. Luonnonmuistomerkit ovat merkittävä osa Suomen historiaa ja ovat paikkakunnillaan tärkeitä maamerkkejä edelleen.

Luonnonmuistomerkkejä on perustettu valtaosin 1960–90-luvuilla. Viime vuosikymmeninä tämä tapa kunnioittaa luontoa on ollut unohtumassa. Nyt Suomi 100 -juhlavuonna on hyvä tilaisuus valita kunnasta sopiva kohde ja perustaa se luonnonmuistomerkiksi 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Muistomerkillä kunta saa näkyvyyttä ja kohteen niin matkailun edistämiseen, tapahtumien vetonaulaksi kuin myös opetuskohteeksi. Kohde voi olla uusi kuntalaisten kokoontumispaikka, muisto ja kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle ja kalleimmalle aarteellemme Suomen Luonnolle.

Kuntaliiton Luonnonmuistomerkki 100-vuotiaan Suomen kunniaksi -kampanja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Esitän, että Joutsan kunta perustaa luonnonsuojelulain mukaisen luonnonmuistomerkin 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Kohteen löytämiseksi järjestetään kuntalaiskysely marraskuun aikana ja voittaja julkistetaan joulukuussa sopivan tilaisuuden yhteydessä.