Marrasahdistus

Vuosi vuodelta ilmakehän hiilidioksidimäärä kohoaa. Nyt se jo ylittää yhä pysyvämmin 400 ppm:n. Näin korkeita pitoisuuksia ei ole ollut vielä koskaan ihmisen aikana maapallolla. Ihmiskunta on edesauttanut kehitystä tuottamalla vuosikymmenien ajan enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kasvit pystyvät itseensä imemään.

Uutiset kertovat, että Yhdysvalloissa on kehitetty superpommi, joka tuo ydinsodan – ydintuhon – entistä lähemmäksi. HS:n uutisen mukaan ydinsota on lähempänä kuin koskaan sitten vuoden 1953 (kyllä, syntymävuoteni), kun Neuvostoliitto räjäytti ydinpommin Yhdysvaltojen tehtyä sen ensin edellisinä vuonna.

Järkyttäviä uutisia, mutta miten me itsekukin voimme vaikuttaa?

Onko yhden ihmisen teoilla ja sanoilla mitään merkitystä saati vaikutusta?

Eilen paneuduin vihreiden luonnon- ja ympäristönsuojelun kysymyksiin. Tänään perehdyn aluekehittämiseen ja huomenna matkailun näkymiin Keski-Suomessa. Kaikilla teemoilla on yhteytensä ilmastonmuutokseen ja miksei myös maailman rauhaan. Mutta riittääkö se, että perehtyy?

Mitä pitäisi tehdä?

Kysynpä Pekka Haavistolta, kun hän saapuu Leivonmäelle ja Joutsaan ensi sunnuntaina!