Politiikan kuplassa

Vihreässä tapahtuu

Valtakunnan vihreässä politiikassa kiinnostavin haasteeni on, kun toisena puheenjohtajana luotsaan ympäristö- ja luonnonsuojelutyöryhmää. Saimme tiiviin valmistelun jälkeen valmiiksi Luonto vastuullamme – vihreiden luonnonsuojeluohjelman. Se hyväksyttiin juuri puoluehallituksessa ja maaliskuun alussa puoluevaltuuskunta hyväksyy sen omien kommenttiensa ja korjausten jälkeen. Luonnon monimuotoisuuden nopea hupeneminen on pysäytettävä, panoksia luonnonsuojeluun ja kestävään metsätalouteen lisättävä. Lisäksi on maakuntauudistuksessa torjuttava ympäristöhallinnon heikennykset.

Seuraavaksi pöydälle tuli eduskuntaryhmän kaivostoiminnan kannanotto. Suomesta on tullut uusi Klondike. Arvokkaimmat luonnonvaramme sekä luontokohteet ja niihin tukeutuva luontomatkailu tulee turvata kansainväliseltä kaivostoiminnalta. Suomen valtion, kunnan ja maanomistajien on saatava enemmän päätösvaltaa ja hyötyä kaivoksista.  Kiertotaloutta on edistettävä.

Seuraavaksi käynnistyy  poliittisen ohjelman valmistelu suuntana seuraavat eduskuntavaalit.

Tuleeko maakuntauudistus ja -vaalit? 

Maakunnan yhteistyöryhmän jäsenyys on teettänyt odottamaani vähemmän töitä, mutta ehkä yhteisen opintomatkan myötä vaikutusmahdollisuudet paranevat ja kannanmuodostustus tulevaan maakuntaan käynnistyy tälläkin foorumilla.

Koska edustan Keski-Suomea puoluehallituksessa, pyrin osallistumaan myös piirin kautta maakuntauudistuksen kommentointiin. Alkuvuodesta otin päävastuun piirin eläinsuojelukannanoton kirjoittamisesta, onhan niin tuotanto- kuin lemmikkieläimet lähellä sydäntäni. Eläinsuojelulaki on tulossa piakkoin eduskuntaan, joten asia on ajankohtainen ja korjattavaa esityksessä on paljon.

Jousassa kohti suuri muutoksia ja strategiatyötä

Kuntapolitiikan puolella kokouksia ja muita pakollisia tai vähemmän pakollisia tilaisuuksia on ollut paljon. Vaikka arvelinkin kuntapolitiikkaan liittyvän ihan toisenlaisia kuvioita, kuin omassa puolueessa toimiessa, on minulle tullut moni asia yllätyksenä. Kun päätökset kiertyvät tiivisti pienen yhteisön asioiden hoitamiseen ja ihmissuhteisiin, on ulkopuolelta tulleen usein vaikeaa ymmärtää sitä intohimojen määrää, mitä asioihin liittyy.

Kun olen mukana sekä puheenjohtajiston että kunnanhallituksen ja -valtuuston kokouksissa, pitäisi minun kaiken järjen mukaan olla jo hyvin perillä päätöksenteossa. Silti koko ajan on tunne, että päätökset valmistellaan varsin pitkälle jossakin muualla. Odotan strategiatyön aloittamista ja sen kautta suurempaa avoimuutta asioiden valmisteluun.

Katse tulevaisuuteen

Ensi perjantaina pääsen ensimmäistä kertaa puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiseen suunnittelupalveriin ja sieltä suoraan Kajaaniin Maaseutu- ja erävihreiden talvipäiville. Hyvässä porukassa katse on tulevaisuudessa.

Ai että liikaa ohjelmia? Ei minusta. Poliittisen toiminnan konkretia lähtee vihreissä yhteiselta arvopohjalta, joka kirjataan eri yhteiskuntasektoreilla juuri ohjelmien kautta.

Onneksi harrastukset Leivonmäen kansallispuiston ystävissä ja Päijänteen luonnonperintösäätiössä pitävät jalat maassa tai oikeammin sukset ladulla!

PS. Olipa hauska ja antoisa lauantai-iltapäivä Hankasalmen, Hartojan, Kangasniemen ja Joutsan vihreiden kuntapoliitikkojen kanssa.