Vuosi vaaleista

Vuosi sitten 9.4.2017 järjestettiin kuntavaalit.

Sain suureksi yllätyksekseni 180 ääntä ja siten Vihreät Joutsassa 7,4% äänimäärällä ja yhdellä ehdokkaalla ensimmäisen edustajansa  valtuustoon. Minulle oli aika monelta taholta sanottu, että yksin on mahdotonta päästä läpi ja kovasti tein töitä, että olisin saanut muitakin vihreiden listalle, mutta turhaan.

Koska äänimääräni oli toiseksi suurin, sain kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtajan paikan. Lisäksi vihreillä on Kalle Willman jäsenenä perusturvalautakunnassa ja sen yksilöjaoksessa sekä Marianne Luukkanen varajäsenenä keskusvaalilautakunnassa ja hyvinvointi- ja sivistyslautakunnassa. Tarkastuslautakunnassa vihreiden mandaatilla on sitoutumaton Esko Manninen. Toki näin menestyksekkääseen paikkajakoon oli myös teknisellä vaaliliitolla merkitystä.

Mitä vuoden aikana olen saanut aikaan?

Koska olen valtuuston varapuheenjohtaja, olen ollut mukana valtuuston kokousten lisäksi myös puheenjohtajiston ja kunnanhallituksen kokouksissa. Olen oppinut paljon kunnallisesta päätöksenteosta ja saanut olla mukana tekemässä isoja päätöksiä sekä maanhankinnasta että sote-keskuksen rakentamisesta. Puheenjohtajisto kutsutaan myös usein eri tapahtumiin. Kiinnostavaa oli tutustua Joutsan uuteen lämpölaitokseen ja vierailla naapurikunnissa neuvottelemassa yhteistyöstä.

Vuonna 2017 kunnanvaltustossa tehtiin ainoastaan yksi aloite. Se oli esitykseni  Luonnonmuistomerkin perustamisesta Joutsaan Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Aloite hyväksyttiin ja valituksi tuli Maljakivet, jolle  alueen omistava Metsähallitus ei kuitenkaan katsonut olevan tarvetta perustaan luonnonmuistomerkkiä. Maljakivet sijaitsevat  alueella, jonka suojelu toteutuu viimestään vuonna 2019.

On paljon asioita, joita haluan jatkossa rohkeasti edistää. Luonto ja ympäristö sekä kulttuuri, siinä ovat mielestäni tulevaisuuden kunnan peruspilareja. Syksyllä käynnistyvä kunnan strategian päivitys antaa näiden asioiden nostamiseen oivan mahdollisuuden. Esimerkkeinä ovat Leivonmäen kansallispuisto, Ekokaasu ja Haihatus, joiden kehittämisessä myös kunnalla on tärkeä rooli. Uudet bioenergiamuodot sekä luonto- ja kulttuurimatkailu ovat kasvavia aloja, joiden avulla voidaan parantaa kuntalaisten toimeentuloa, mahdollistaa uutta yrittäjyyttä ja luoda positiivista kuntakuvaa.

Avoimuuden lisääminen oli keskeinen vaaliteemani ja sen edistämiseen pyrin jatkossa paneutumaan. Paikallislehti Joutsan Seutu on ansiokkaasti nostanut esiin julkisen keskustelun vähäisyyden. Vihreiden Kalle Willman on luonut tervetullutta, terävän debatin kulttuuria. Kun seurasin netissä Helsingin kaupunginvaltuuston kokousta, en voinut kuin haaveilla moisesta Joutsassa. Meillä valtuuston kokouksissa ei keskustella, ei edes pidetä puheita. Kaikki on valmiiksi sovittu, joten äänestääkään ei tarvitse. Olen valmistellut kahteen kokoukseen puheenvuoron, jotka löytyvät kotisivuilta. Mutta miten saada muutkin puhumaan ja keskustelemaan ja siten jopa yleisöäkin paikalle? Eipä ihme, ettei ehdokkaita kuntavaaleissa ole helppoa löytää ja äänestäminen ei kovin kiinnosta. Uuden strategian valmistelussa pitää löytää keinoja asioiden valmistelun ja päätöksenteon avoimuuden lisäämiseksi.