Ketä äänestäisin?

Minulta on kysytty, ketä kannattaisi äänestää.

Paljon hyviä ehdokkaita on eri puolilla maata, jotka tunnen ja tiedän pärjäävän erinomaisesti kansanedustajan tehtävässä.

Keski-Suomen ehdokkaista tunnen parhaiten Ilona Helteen, Meri Lumelan ja Hannele Vestolan, jotka kaikki olisivat erinomaisia kansanedustajia.

Ilona on luonto- ja ympäristöasioiden huippuosaaja. Tutkijan taustalla tiede ja siihen tukeutuvat poliittinen päätöksenteko ovat hänelle tärkeitä. Jyväskylän valtuustoryhmän puheenjohtajana hän on lyhyessä ajassa ottanut haltuun myös laajemmin politiikan kenttää. Yhteistyö Ilonan kanssa vihreiden Luonnonsuojelu- ja ympäristötyöryhmän jaettuna puheenjohtajuutena on ollut minulle suuri ilo!

Meri on kaupunginhallituksen puheejohtajana, kuntaliiton tehtävissä, puoluevaltuuskunnan jäsenenä ja piirin puheenjohtaja pitkänlinjan yleispolitiikka, jolle työ rehtorina on antanut erityisen vahvan näkökulman koulutuspoliittisiin kysymyksiin. Yhteiset vuodet Merin kanssa sekä Vihreiden Naisten että Keski-Suomen piirin hallituksissa ovat opettaneet minut arvostamaan Merin yhteistyökykyä, näkemyksiä, määrätiotoisuutta ja tehokkuutta.

Hannele laukaalaisena maaseutu- ja erävihreänä hallitsee hyvin maaseutukysymyksiä ja hän on lisäksi profiloitunut maahanmuuttokysymysten erityisosaajana.  Opettajan työn kautta myös hänelle koulun arki ja koulutusleikkausten aiheuttamat ongelmat ovat tulleet tutuiksi.

Naapurikunnassa ja -maakunnassa Maisa Juntunen Kangasniemeltä tekee mahtavaa, raikasta kampanjaa, jonka esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuus ja Pekka Haavisto on isosti huomioinut ja tukenut! Hän on todellinen maaseudun tulevaisuuden ääni. Ehkä joillekin, mutta ei minulle ylättäjä uudeksi kansanedustajaksi!

Kajaanissa Silja Keränen tekee samanlaista kansanedustajapestiin tähtäävää kampanjaa. Sekä Silja Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtajana että Maisa varapuheenjohtajana ovat olleet vihreiden loistavan maatalouspoliittisen ohjelman arkkitehtejä. Ihan mahtaa, että oululainen Satu Haapanen tekee paluuta eduskuntaan. Maa- ja metsätalousvaliokunnassa hyvää työtä edellisellä kaudella.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta jatkoa kansanedustan työhön toivon erityisesti Krista Mikkoselle Joensuusta ja Satu Hassille Tampereella. Uudellamaalla on myös paljon hyvä ehdokkaita. Toivon jatkoa Johanna Karimäelle ja nousua vihreiden kunta-asioita hyvin hoitavalle Tiina Elolle ja puoluehallituksessa kanssani istuvalle Henna Partaselle.

Helsingissä uskon Pekka Haaviston äänivyöryn ja erittäin pätevien muiden ehdokkaiden myötä vihreiden nousevan suurimmaksi puolueeksi. Paljon ääniä saavat Pekan lisäksi Outi Alanko-Kahiluoto ja Emma Kari. Uusina, erittäin pätevänä eduskuntaan äänestäisin myös tehokkaan ja taitavan varapuheenjohtaja Maria Ohisalon. Yllättäjiksi toivon Kaisa Hernbergin ja Kati Juvan.

Monet hyvät nimet jäävät mainitsematta niistä veikkaamistani noin 30 uudesta vihreästä kansanedustajasta. Mutta tässä 16 loistavaa naisehdokasta. Sillähän saadaankin eduskuntaryhmään jo niukka  naisenemmistö ja hyvä niin.