Ryhmäpuheenvuoro 27.9.2021

Hyvinvointialue tarvitsee uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän, mutta milloin, millä hinnalla ja kuka hankinnasta päättää?  Onko nyt tehtävillä kuntien päätöksellä oikeutta sitoa hyvinvointialueen menoja näin huomattavalla summalla? Onko Aster-hankinta pois hoitavista käsistä, ja erityisesti maakunnan reuna-alueiden, kuten Joutsa sote-palveluista? Voisiko olla tarkoituksenmukaisempaa, että hankinnan suorittaa se organisaatio, jonka  käyttöön tietojärjestelmä tulee eli hyvinvointialue, vaikka käyttöönotto lykkääntyy? 

Ja lopuksi, onko minulla riittävästi tietoa ja ymmärrystä näin valtavien summien ja monimutkaisten it-järjestelmien käytöstä ja hyödystä joutsalaisille? Verorahojahan tässä ollaan käyttämässä.

Viime valtuustokaudella päätimme, että 64 miljoonaa on sopiva summa hankkeen hyödyistä ja sitouduimme siihen. Nyt kokonaishinnan noustua olisi osattava arvioida, ovatko hyödyt 128 miljoonan arvoiset? Olemme aivan liian usein tekemään päätöksiä kohonneista kustannuksista ‘selkä seinää vasten’. Alibudjetointi on aina valitettavaa ja siitä pitäisi päästä eroon. Kustannusten tuplaantumista on vaikeaa käsittää. 

Mielestäni tammikuussa vaaleilla valittava hyvinvointialueen valtuusto on oikea elin päättämään asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinnasta. Toivottavasti silloin on tietoa myös kotimaisesta vaihtoehdosta. Sitä kautta hankinnan suuret rahat jäisivät hyödyttämään suomalaista yhteiskuntaa. 

Päätöksen tekeminen on äärimmäisen vaikeaa, mutta luottamushenkilönä katson kunnanjohtajan olevan parhaiten perillä hankkeesta. Kunnanhallituksessa kannatin hänen päätösehdotustaan. 

Vihreä valtuustoryhmä esittää, ettei Joutsan kunta anna valtuutusta Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmän yhteistyösopimuksen hyväksymiseksi.