Kiireisen syksyn välisaldo

Omituisen, pitkittyneen kuntavaalikampanjan tuloksena sain vielä äänestäjiltä tukea niin, että toinen kausi valtuutettuna alkoi syksyllä. 

Luottamuspaikkaneuvotteluja käytiin siinä hengessä, että Joutsan suurin puolue keskusta lähti hakemaan laaja yhteistyön pohjaa, ‘joutsapuolueen’ ajatuksella. Tästä hatunnosto keskustan johdolle. Paikka kunnanhallituksessa oli mieluinen yllätys. 

Kahdeksan vuoden kauden puoluevaltuustossa ja -hallituksessa päätyttyä olin ajatellut pitäytyä kuntapolitiikassa. Mutta kun pyydettiin, en tarvinnut pitkääkään miettimisaikaa, ja tulin valituksi maakuntahallituksen jäseneksi. Edellisen valtuustokauden jäsenyys Maakunnan yhteistyöryhmässä oli hyvä perehdytys maakunnan päätöksentekoon ja -kulttuuriin, vaikken kokenut pystyväni asioihin paljoa vaikuttamaan. 

Maakuntahallitus on heti tuntunut kiinnostavalta ja minulle sopivalta vaikuttamisen paikalta. Ainakin toistaiseksi tuntuu siltä, että yhteistyöhalukkuutta löytyy yli puoluerajojen minulle tärkeiden asioiden edistämisessä. Ilmastonmuutoksen torjunta ja luontokadon pysäyttäminen ovat ihmiskunnan kohtalonkysymykset, joihin myös kaikkien hallinnollisten organisaatioiden tulisi mitä pikimmin sitoutua. Kunnassa olen jäänyt niiden asioiden kanssa varsin yksin, mutta maakunnassa ollaan selvästi lähdetty ratkomaan näitä kysymyksiä. Siksi jäsenyys maakuntahallituksen nimeämän Hiilineutraalin Keski-Suomen tiekarttatyö -hankkeen ohjausryhmässä antaa odottaa kiinnostavaa poliittista vaikuttamista. 

Vaikka ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät ajatukset, saati toimet, etenevät kunnassa hitaanlaisesti, olen todella innostunut valtuustoaloitteeni pohjalta perustetun Leivonmäen kansallispuiston parempi hyödyntäminen -työryhmän käynnistymisestä ja varapuheenjohtajuudesta Jyväskylän yliopiston vetämän Päijänne Biosfääriksi -hankkeen ohjausryhmässä. Jospa tuo projektien koordinoimiseen liittyneen työurani viimeinen, silloin vielä epäonnistunut tavoite menisi nyt maaliin. Aina ei ole helppoa olla aikaansa edellä 😉

Ja nyt kohti aluevaaleja! Vierivä kivi ei sammaloidu, joten olen ehdolla. Millaisin ajatuksin kohti sote-uudistusta ja uusia hyvinvointialueita? Se selviää seuraavassa blogissani.