Hyvinvointia kaikille

Petteri Oksasen Facebookissa avaamilla Aluevaalit Joutsassa -sivuilla on käyty vilkasta keskustelua hyvinvointialueen perustamiseen liittyvistä mahdollisuuksista ja ongelmista. Pohdittu on mm. sitä, että rahaakin suuremmaksi ongelmaksi muodostuu ammattitaitoisen henkilöstön puute. Mikä neuvoksi?

Rajallisesti on mahdollista lisätä sote- ja pelastusalan ammattilaisten määrää koulutusta ja työperäistä maahanmuuttoa lisäämällä. Kuitenkin  ensisijaisesti meidän jokaisen tulisi huolehtia omasta terveydestämme ja turvallisuudestamme. Kunnassa tulee panostaa entistä enemmän hyvinvointityöhän. Matalan kynnyksen sotepalvelut kotiin tuotuna tai mahdollisimman lähellä livenä ja diginä voivat estää ongelmien muuttumista erikoissairaanhoitoa vaativiksi. 

Karkeasti voisi sanoa, että aivan ilmaiseksi voimme liikkua ja elää  terveellisesti. Kunnan ennaltaehkäisevät hyvinvointipalvelut ovat kohtuullisen edullisia. Sekä meille veronmaksajille että koko yhteiskunnalle peruspalvelut tulevat erikoissairaanhoitoa halvemmiksi. Kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyön pitää tukea vahvaa hyvinvointityötä, varhaista hoitoon pääsyä ja tehokasta kuntoutusta.

Hyvinvointivaltio Suomessa asuu tutkitusti maailman onnellisin kansa. Silti mielenterveyden häiriöt aiheuttivat vuonna 2020 Suomessa 11 miljardin euron kustannukset ja 44% työkyvyttömyyseläkkeistä johtui mielenterveyssyistä. 

Korona-aika vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisen leiman se jättää lasten ja nuorten elämään. Samoin moni elämänsä viimeisinä vuosina on joutunut kärsimään ennen kokemattomasta yksinäisyydestä, vaikka koronaan ei olisi sairastunutkaan. Mikään raha tai henkilökunta ei riitä paikkaamaan syntyneitä vahinkoja. Siihen tarvitaan meitä kaikkia. Suomalaista Kaveria ei jätetä -henkeä tarvitaan jatkossakin!  

Lea-Elina Nikkilä, aluevaaliehdokas (vihr)

Kunnanhallituksen ja maakuntahallituksen jäsen

Hyvinvointialueen valmisteluelimen poliittisen seurantaryhmän jäsen