2016 Joutsan Seutu

Mielipidekirjoitus 2016 Joutsan Seutu

Joutsan Seudun joululehdessä (9.12.2015) kirjoitti kunnanjohtaja Harri Nissinen otsikolla Voisoko Joutsasta tulla eko-ajattelun mallikunta?
Kunnanjohtajan ehdotus on mitä kannatettavin. Ja kyllä, kunnassa on jo hanketta tukevia erityispiirteitä. Ihka omaa kansallispuistoa ei monesta kunnasta löydy. Biokaasulaitos hoitaa mallikkasti ravinteita takaisin peltoon ja irroittaa siitä ensin energiaa hyötykäyttöön liikennebiokaasuksi. Erinomaista kiertotaloutta!
Eko-ajattelun mallikunnassa tarvitaan monenlaisia eko-tekoja. Pariisissa maailman maat sopivat juuri kunninhimoisista päästövähennyksistä. Suomessa 28 kuntaa ovat sitoutuneet tavoittelemaan hiilineutraaliutta. Keski-Suomesta tuohon HINKU-kunta verkostoon kuuluu Kuhmoinen, jossa muuten on myös oma kansallispuisto – Isojärvi.
HINKU-kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Tavoitteeseen pyritään vähentämällä ilmastopäästöjä ja lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta. Joutsan Lämpö Oy:n siirtyminen biopolttoaineisiin on merkittävä askel tällä sektorilla.
Syksyllä Pohjois-Karjalan maakuntaliitto käynnisti hankkeen, jonka tavoitteena on öljyvapaa Pohjois-Karjala. Ekologisten tavoitteiden rinnalla on vahva taloudellinen kannuste saada korvattua tuontiöljy  maakunnan omalla, uusiutuvalla energialla. Onnistuisikohan Keski-Suomessa?
Suomussalmi julistautui1980-luvulla ekokunnaksi ja Mikkeli aikoinaan ekolääniksi. Etelä-Savo tunnetaankin laajalti luomututkimuksen, -koulutuksen ja -viljelyn edelläkävijänä. Entä Joutsa?
Olisiko kunnassa  tahtoa lähteä mukaan HINKU-kuntaverkostoon.
Jotta tuota ekologisuuden mallikuntabrandia voisi uskottavasti käyttää esimerkiksi kuntamarkkinoinnissa, tulisi löytää selkeä keihään kärki, jolla erottua tässä ekoajattelun kuntakentässä.Voisiko tavoitteeksi asettaa, että kunnan ruokahävikki yhteistyössä kotitalouksien, ruokapalvelujen, vähittäiskaupan ja yritysten kanssa saataisiin  loppumaan.
Lea-Elina Nikkilä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s